جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۲۹ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    عرفان / سیر و سلوک - توبه / راهکارهاي دستيابي و دوام حالت توبه
    6. جاذبة عترت(

    تمسّک به عترت طاهرين( و انس با فرامين و دستورات اهل‌بيت(، به طور کلّي در پيشبرد اهداف عالية سير و سلوک، تأثيرات به سزايي دارد. افراد بسیاری در طول تاریخ بوده‌اند که ضمن اظهار مودّت به حضرات معصومین(، از فرامین آنان تبعیّت کرده و کردار خود را به آن ذوات مقدّس شبیه کرده‌اند و بر این اساس، فیوضات رحمانی حق‌تعالی شامل حال آنان شده و توانسته‌اند منازل هفتگانۀ سیر و سلوک را بپیمایند و به لقاء‌الله نائل شوند. سلمان فارسی و ميثم‌تمّار دو نمونه از مصادیق این مدّعا هستند؛ با این‌که هر دو در سنين بالا بودند، طی چند سال‌ شاگردی خدمت پیامبر اکرم$ یا امیرالمؤمنین علی%، به مقامات والای عرفانی دست یافتند.

    امّا آنچه اکنون مورد بحث ماست، اين‌ است که چهارده‌ معصوم( نيز مانند قرآن کريم، داراي جاذبة فوق‌العاده بوده و اگر سالک بتواند از اين جاذبه بهرة کافي ببرد، به راحتي به منزل توبه نائل خواهد شد و اين حالت نوراني را براي خود حفظ و نگهداري خواهد کرد.

    بر اساس گواهي تاريخ، اشخاصي در زمان حضور ائمّةطاهرين( يا حتّي در زمان غيبت، با يک نظر ولايي از سوي آن ذوات مقدّس، توانسته‌اند بيدار شوند و کردار خويش را اصلاح کنند و به سوي حق‌تعالي بازگردند، هرچند برخي از آنان در گذشته بسيار گناهکار بوده‌اند.

    «زُهیربن‌قین»، از جمله کساني است که تحت تأثير جاذبة امام حسين%، هدايت شد و به رستگاري رسيد. او از اهالی کوفه و مردی شجاع بود که در بین قوم خود منزلتی داشت. پس از قتل خليفة سوّم، بر اثر تبلیغات وسیع معاویه، نسبت به أمیرالمؤمنین علی% بدبین شده بود و چندان مودّتی به اهل‌بیت( نشان نمی‌داد.

    از سابقه و طرز تفکّر زهیر انتظار می‌رفت که در روز عاشورا يا در جبهة مقابل امام حسین% باشد، یا دست‌کم همانند بسیاری دیگر از مردم کوفه، سکوت اختیار کند و اعلام بی‌طرفی نماید. امّا جاذبة حضرت سیّد الشّهداء% او را به خود جذب کرد؛ به گونه‌ای که از یاران مورد اعتماد حضرت شد و فرماندهی جانب راست سپاه را برعهده داشت و در نهایت، جان خود را نثار حضرت اباعبدالله الحسین% کرد و به شهادت رسید. این در حالی بود که بسیاری از بزرگان شیعه و کسانی‌که سابقة نیکویی‌ در‌ تشیّع‌ داشتند، توفیق همراهی امام حسین% و شهادت در رکاب آن حضرت را نیافتند.

    طبق نقل تاریخ، هنگامی که کاروان حضرت اباعبدالله% از مکّه به‌سوی کوفه در حرکت بود، زهیر نیز از سفر حج به‌سوی‌ کوفه باز می‌گشت. او همواره به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی می‌کرد که در یک منزل با کاروان حضرت سیدالشهداء% اسکان نکند و از آن حضرت دوری مي‌جست.

    در یکی از منازل، وقتي با بستگان و یاران خود مشغول خوردن غذا بود، سفیر امام حسین% سر رسید و زهیر را فراخواند. زهیر که غافل‌گیر شده بود، اندکی درنگ کرد و تأمّل نمود. همسر او که زن عاقلی بود گفت: «سبحان الله!آیا دعوت ذریّة پیامبر را بی‌پاسخ می‌گذاری؟ برخیز تا دریابی او چه درخواستی دارد و سپس برگرد.»

    زهیر به محضر امام%، شرفیاب شد؛ پس از بازگشت، شخصیّت او به‌ کلّی تغيیر کرده بود؛ لذا دستور داد خیمه‌ها را جمع کنند‌ و به کاروان امام حسین% بپیوندند. حتّی نقل‌ می‌کنند چون اطمینان داشت که در رکاب امام حسین% به شهادت می‌رسد، همسر خویش را طلاق داد تا مصیبتی به او نرسد.

    جاذبة حضرت اباعبدالله‌الحسین% و نورانیّت آن حضرت با زهیر چنان کرد که در سه موقف و موقع حسّاس، نسبت به امام زمان خویش ابراز وفاداری کرد، ظهر عاشورا و هنگام نماز امام، خود را سپر تیرهای دشمن کرد تا به آن حضرت آسیبی نرسد و پس از نماز، تا آخرین قطرة خون خود جهاد کرد تا به فیض شهادت نائل شد.

    سخنانی که زهیر هنگام ابراز وفاداری به امام حسین% در جمع یاران آن حضرت بیان کرده، شگفت‌آور است؛ به‌خصوص در شب عاشورا که همه دریافته بودند فردا به شهادت خواهند رسید، خطاب به امام حسین% گفت: «به خدا قسم، دوست دارم که کشته شوم، سپس برانگیخته شوم و تا هزار بار دیگر کشته و زنده شوم، تا بدین سبب از جان شما و جوانان اهل‌بیت شما بلا به دورماند.»[1]

    هيچ‌کس تصوّر نمي‌کرد که زهير، تا اين حد منقلب شده و به چنين مقاماتي دست يابد. در صحنة نبرد نیز، سخنان و رَجَزهاي آشکار و بي‌پرده‌ای در اثبات حقّانیّت اهل‌بیت( بیان کرد و به افشاگری مفاسد بنی‌امیّه پرداخت و اهل کوفه را به یاری فرزند رسول خدا$ دعوت نمود. چنین خطابه‌هایی برای اهل کوفه و سپاه دشمن باورکردنی نبود؛ زیرا نمی‌توانستند دلیل بیداری و تغيیر شخصیّت زهیر را درک کنند.

    سرانجام، جنگ دليرانه‌اي از خود نشان داد و بسیاری از افراد سپاه دشمن را کشت؛ تا این‌که دو نفر از آنان به اتّفاق یک‌دیگر، پس از نبرد سختی، او را به شهادت رسانیدند. امام حسین% با مشاهدة جسم بی‌جان یاور خود فرمودند: «ای زهیر، خداوند تو را از رحمت خود دور نسازد، خداوند قاتلان تو را لعنت کند، همچون بنی‌اسرائیل که به شکل بوزینگان و خوکان درآمدند.»[2]

    در زیارت ناحیة مقدسه نیز که از جانب حضرت ولیّ‌عصر«ارواحنافداه» می‌باشد، به زهیر سلام داده شده و از وی تجلیل شده است.

    جاذبة امام حسين% او را به مقامی رساند که نه فقط گناهان او بخشيده شد، بلکه نام وي در زمرة شهداي کربلا ثبت شد و سعادت‌مند گرديد.

    در عصر حاضر نيز جاذبة حضرت وليّ‌عصر«ارواحنافداه»، راه‌کارِ مؤثّري براي رسيدن به حالت توبه است و موجب هدايت و رستگاري مي‌شود. جاذبة حضرت مهدي«ارواحنافداه»، در ساية ارتباط با آن حضرت و نيز پيروي از دستورات ايشان و اجداد طاهرين آن امام همام، روزي انسان مي‌شود؛ به شرط آن‌که گفتار و کردار کسي که به دنبال اين جاذبه است، مطابق با موازين شرعي و اخلاقي باشد و عملکرد او موجب رضايت و خشنودي ايشان باشد. هر انساني، هرچند بسيار گناه‌کار باشد، مي‌تواند با قرار گرفتن در محور جاذبة اهل‌بيت(، منزل توبه را بپيمايد و به مقامات والاي عرفاني دست يافته و رستگار شود.



    [1]. الارشاد، ج 2، ص 92

    [2]. بحارالأنوار، ج 45، ص 26

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365